Užitečné informace

Obchodní podmínky

Banner

Kojící polštář luckypillow a jeho výjimečné vlatnosti

  pomáhá mamince

   držet přirozenou

   polohu její páteře

  výplň polštáře tvoří

   duté vlákno

•  kojící polštář je měkký 

   a zároveň díky

   dutému vláknu

   pružný

  celý polštář lze vyprat

•  polštář drží tvar

   podkovy není třeba

   ho svazovat

KOJENÍ otázky a odpovědi

 

Na otázky odpovídá Bc. Táňa Kalinová

porodní asistentka a laktační poradkyně

 

Nabídka pomoci při problémech při kojení, tel.: 777 804 102, volejte po 18 hodině.

 

Pokud jste nenašli odpověď na svou otázku, napište jí na e-mail: info@luckypillow.com

Táňa Vám odpoví, jakmile to bude možné.

 

 

Seznam otázek:

 

 

Mohu mluvit zdravotníkům do péče při vlastním porodu?


Samozřejmě, jste to vy, kdo přivádí dítě na svět a prožívá vše na svém těle. Je dobré, pokud absolvujete některý z kvalitních kurzů předporodní přípravy, kde se dozvíte více objektivních informací a zbavíte se předsudků a polopravd. Dnes je mnoho žen, které navštíví více porodnic, než se rozhodnou, kde porodí. A je to správné. Chyba je, pokud se žena jen svěří do rukou zdravotníků a nemá možnost do péče zasahovat. Stane se tak pasivní rodičkou, která je odkázána pouze na personál a jeho povely. Žena má mít při porodu pocit bezpečí, pohodlí a intimity – to jsou 3 základní faktory pro přirozený porod. Nemá se cítit osamocená, nemá trpět zimou, hladem, žízní. Čím méně lidí u porodu je, tím lépe – ženě by se měli vždy představit a zbytečně ji nerušit nadbytečnými zákroky. Žena má právo s přítomností některých lidí nesouhlasit (žákyně, medici, pomocný personál). Vy rozhodujete o tom, co se s vámi bude dít. Držím palce.

 

 

Kdy nejlépe začít s prvním kojením?

 
Optimální je zahájit kojení do 30 minut po narození dítěte. Novorozenec je v prvních 2 hodinách po porodu velmi aktivní. V této době má sací reflex nejsilnější. Protože vnímá vše, co se s ním děje, je snaha, aby jeho první zkušenosti byly ty nejláskyplnější. Správným a brzkým přiložením mu dáváme možnost vnímat přátelský, teplý, sytící a bezpečný svět. Nevyplácí se pospíchat. Dítě někdy nejprve prs ochutnává, čeká, a nežli se úspěšně přisaje, může mít několik nezdařených pokusů. Novorozenec by se měl přikládat nahý, aby byl v bezprostředním kontaktu s matkou, přitom shora přikrytý nahřátými plenkami nebo lehkou dekou, aby neprochladl. Brzké kojení přináší i další výhody. Tvorba hormonů odpovědných za nástup laktace se zvyšuje, pomáhá s odloučením placenty, snižuje krvácení, vyplavují se endorfiny, které působí prožitek štěstí a radosti a zároveň oslabují vnímání bolesti. Proto je snaha zdravého novorozence od matky neoddělovat, ale dopřát jim dostatek času a podpory, a tím oběma umožnit nejen dobrý start pro úspěšné kojení, ale i posilnit jejich vzájemné citové vazby.

 

 

Jak dlouho doporučujete dítě kojit?


Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejhodnotnější výživou pro dítě v raném věku a nelze je v plném rozsahu ničím nahradit. Proto je obrovská škoda, při jinak řešitelných potížích, kojení přerušovat a nahrazovat umělou výživou.
Světová zdravotnická organizace a Dětský fond OSN (UNICEF) doporučují jako optimální způsob výživy výlučné kojení po dobu 6 měsíců, zavádění nemléčných příkrmů až po 6 měsíci a pokračování v kojení do věku 2 let i déle. Toto doporučení je podloženo řadou výzkumů a dnes již není pochyb o pozitivním vlivu mateřského mléka jak na vývoj, růst a zdraví dítěte, tak i na zdraví ženy.
Výlučné kojení znamená, že dítě do 6 měsíců, pokud prospívá, nemá okusit nic jiného než mateřské mléko, tedy ani čaje, ovocné či zeleninové šťávy, kaše apod. Do 4. až 6. týdne po narození nedoporučuji používat dudlíky, aby novorozenec nebyl zmatený jinou technikou sání. I později platí pravidlo, že nenabízíme dítěti sání z kojenecké lahve. Pokud již přikrmujeme, vždy alternativně, např. lžičkou.

 

 

Jsem 4 měsíce těhotná. První 3 měsíce jsem měla potíže s častými nevolnostmi a zvracením.. Nyní se však cítím dobře a ráda bych začala se cvičením. Jakou formu pohybu byste mi doporučila, popř. čeho bych se měla vyvarovat?

  

Čas mezi prvním a dvanáctým týdnem těhotenství můžeme označit jako čas hormonálních změn. První obtíže, které k tomuto období patří, jsou i ty, které jste v úvodu uvedla. Jako by již v rané fázi na sebe děti upozorňovaly a nutily nás, ženy, se více změnou stavu zaobírat.
Pokud vaše těhotenství probíhá bez problémů, není důvod proč se vhodné formě pohybu pravidelně nevěnovat. Doporučuji především chůzi, plavání a cvičení pro těhotné, které vede zkušená porodní asistentka, popř. rehabilitační sestra. Pravidelné cvičení přináší řadu výhod. Udržuje ženu v dobré fyzické a psychické kondici, zlepšuje se činnost nejen kloubů a svalů, ale i srdce, plic, ledvin. Příznivě působí proti nežádoucím těhotenským změnám, jako je zácpa, křečové žíly, narušení nožní klenby či bolesti zad. Pohyb též zabezpečuje dokonalejší výživu plodu. A čeho se vyvarovat? Aktivní pohyb vám má přinést příjemné pocity, takže nic nepřehánějte. Pokud vás něco bolí nebo se necítíte při cviku dobře, nepokračujte, ale chvilku si oddechněte. Nedoporučuji takovou formu pohybu, kde jsou švihy, dopady, prudké pohyby, výdrže se zadrženým dechem, silová cvičení. Opatrně je třeba cvičit v době obvyklé menstruace (platí pro začátek těhotenství) a v 6. měsíci. Pamatujte, že od 20. týdne se již neposilují břišní svaly, aby se naopak nerozestoupily.

 

 

Nedávno jste odpovídala na dotaz ohledně cvičení v těhotenství, ale jak je to s cvičením po porodu? Kdy začít? Bojím se, abych nezačala více krvácet, a také jsem slyšela, že dětem pak nechutná mateřské mléko.

 

Období po porodu je dobou velkých změn. Organismus ženy se vrací postupně do stavu před těhotenstvím. Toto období je mnohdy pro ženu fyzicky i psychicky náročné. Pro tento čas doporučuji hlavně odpočinek. Nejdůležitější je, abyste se cítila dobře. S pravidelným cvičením začněte, až se na to budete cítit, třeba po 2 měsících. Je lepší se opět spojit s odborníkem.
Záleží na tom jestli jste cvičila již dříve, jaký byl porod a jak probíhá šestinedělí. Obecně lze doporučit pro první dny po spontánním porodu časté ležení na břiše, lehké dechové cvičení, procvičování dolních končetin. Pokud je obnovený cit v pánvi, začínáme nejprve posilovat svalstvo dna pánevního a teprve potom břišní svaly, aby nedošlo ke gynekologickým potížím. Cvičení by nemělo být intenzivní, pak nevede k nepříjemné únavě. Nesmí vyvolávat bolest. Při splnění těchto podmínek se nemusíte obávat zvýšeného krvácení. Určitě nedoporučuji krátce po porodu plavání, poskoky, běh a druh cvičení, při kterém se příliš zadýcháte, vzniká pak kyselina mléčná, která způsobuje nejen bolesti svalů, ale mění i chuť vašeho mléka, což dítěti opravdu nemusí dočasně chutnat.

 

 

Jsem ve 29. týdnu těhotenství a čekáme své první miminko. Přála bych si mít manžela u porodu, ale on se stále nemůže rozhodnout. Můžete mi poradit,jestli má cenu ho přemlouvat? 

 

Přítomnost další osoby, coby průvodce ženy u porodu, se v posledních letech i u nás v České republice stala téměř samozřejmostí. Motivů, proč ženy chtějí mít partnera u porodu a proč partner je přítomen průběhu porodu, je celá řada.. Někdy to jsou zcela osobní záležitosti daného páru. Je velmi dobré, že dnes už všechny porodnice u nás umožňují ženám mít svůj doprovod po dobu celého porodu, někdy i celého pobytu v porodnici.
Nezapomeňte, že během těhotenství nejen vy, ale i váš manžel procházíte mnoha změnami. I u něj může pocit radosti z příchodu miminka vystřídat obavy a může si klást otázky: „Jsem dostatečně připraven být partnerem u porodu? Zvládnu to? Co se ode mne vlastně očekává? Neovlivní mě to nějak? Musím o porodu něco vědět? Nebudu překážet?“
Je dobré, pokud si o všem společně promluvíte a sdělíte si svá očekávání, přání a obavy. Nemá cenu manžela přemlouvat a tlačit ho do něčeho, co sám vnitřně odmítá. Při porodu jste středem vy a partner je vaším průvodcem, kterému důvěřujete, v jeho přítomnosti se zcela můžete uvolnit a poddat se porodnímu ději. Ne se při porodu soustřeďovat ještě na něj, jestli on zvládá, a tak se vlastně o něj starat. Pokud stále váháte, mohou Vám pomoci společné zážitky během těhotenství. Navštěvujte společně předporodní kurzy, aniž byste se cítili vázáni rozhodnutím. Časem sami můžete poznat, zda je vhodné prožít porod společně. Nejde o to podlehnout „módnímu trendu“. Je to čest a také zodpovědnost doprovázet ženu při porodu. Vedle partnera by vás mohla doprovodit i jiná blízká osoba, např.kamarádka, sestra, maminka nebo profesionální průvodkyně - porodní asistentka nebo dula.

 

 

Mám 3 – týdenní holčičku a zatím plně kojím. Velmi mě překvapilo, že malá vyžaduje časté kojení a to i v noci. Je normální, když kojím až 12 krát za 24 hodin?

  

Dobře vás chápu, tak časté kojení vás mohlo zaskočit a zřejmě se cítíte velmi unavená.
Nicméně bych vás ráda ujistila v tom, že většina kojených dětí potřebuje častější krmení, a to i 10 – 12 krát za 24 hodin. Navíc, jak uvádíte, holčičce jsou tři týdny. To je období, kdy pro svůj rychlejší růst malá potřebuje větší množství mateřského mléka. Proto se touto dobou může hlásit k jídlu častěji. Důležité je vědět, jak dlouho a efektivně z prsu saje, jestli váhově prospívá, zdali má denně dostatek pomočených plen a též dostatečný počet stolic.
Nyní potřebujete opravdu pomoc a podporu vaší rodiny, abyste se mohla soustředit na sebe a miminko. Snažte si ji dál přikládat dle jejího přání. Pokud je správná technika sání, nemusíte se obávat poranění prsních bradavek. Dostatečně pijte aspoň 2 – 2,5 l tekutin denně a při každé možné příležitosti odpočívejte. V případě další nejistoty doporučuji poradit se s vyškoleným laktačním poradcem (kontakt lze zjistit na webových stránkách internetu) nebo vám poradí v porodnici, kde jste rodila,či obvodní pediatr.

 


Jsem ve 30. týdnu těhotenství a budu rodit poprvé. Slyšela jsem o masážích hráze před porodem. Může tato masáž zabránit poranění?


Tzv. hráz je oblast mezi ústí pochvy a konečníkem. V druhé době porodní je tato část, kterou tvoří vazy a svalstvo dna pánevního, velmi namáhaná tlakem hlavičky rodícího se miminka.
Hlavně vlivem těhotenských hormonů se i tyto měkké tkáně stávají pružnější, prosáklejší a podajnější. Nicméně poranění v této partii, při porodu, není výjimkou. Lze si pomoci vhodnou, pravidelnou masáží, nácvikem uvolňování dna pánevního a šetrným vedením porodu v druhé době porodní. Obecně lze říci, že pouhá masáž bez uplatnění dalších postupů nemusí ještě zaručit, že k poranění nedojde. Ale to také neznamená, že nemá cenu ji provádět. Masáží se naučíte znát více své tělo a svaly dna pánevního lépe ovládat. Také je velmi potřebná domluva s lékařem a porodní asistentkou při samotném porodu. Jakým způsobem se masáž provádí, vás poučí vaše porodní asistentka. Maminkám na předporodních kurzech doporučuji masáž provádět 4 – 6 týdnů před porodem, po koupeli, kdy je tato oblast prohřátá. Masíruje se 2 – 3 minuty pomocí buď oleje speciálně určeného pro tuto partii, nebo např. přírodního slunečnicového oleje. Nedoporučuji používat minerální oleje, neboť ty tkáň vysušují. Masáž neprovádíme, pokud je třeba léčit výtok, objeví-li se opar (herpes) či jiný problém na zevních rodidlech.

 

 

Jsem na začátku těhotenství. Mohu nějak zabránit vytvoření strií?


Strie nebo také pajizévky jsou trhlinky, které vznikají v podkoží na základě změn, které těhotenství přináší.

 

 

Mám trochu zvláštní dotaz. Jsem 2 měsíce po porodu a pouze kojím. Kdy mohu očekávat první menstruaci? Mohu nyní otěhotnět, když zatím nemenstruuji?


Děkuji za tuto otázku. Při svém setkávání s maminkami na ni častěji odpovídám.
U žen, které kojí, se první menstruace může dostavit až za několik měsíců po porodu. Velmi záleží na častém a dostatečně dlouhém kojení během dne a hlavně během noci. Vysoká hladina hormonu prolaktinu, která je odpovědná za tvorbu mateřského mléka totiž blokuje spouštěcí mechanismy, umožňující pravidelnou činnost vaječníků a tím celý menstruační cyklus.
Proto se nemusíte obávat, pokud se první menstruace u vás nedostaví ještě po několik dalších měsíců. Obecně se uvádí, že pokud žena výlučně, často a pravidelně kojí a pokud dítě nepoužívá sání přes dudlík, je dostatečně chráněna před dalším otěhotněním.
Ale nic není úplně jisté, proto nedoporučuji se pouze spoléhat na tento antikoncepční efekt, který kojení nabízí.
Jen pro zajímavost. Menstruační krvácení je poslední fází celého menstruačního cyklu. Je to jediné období, kdy jasně víme, že vaječníky pracují. Ale k uvolnění zralého vajíčka, tedy k ovulaci, dochází asi tak dva týdny před pravidelným krvácením. A tuto fázi nepostřehneme.
Setkala jsem se již s několika ženami, které otěhotněly právě v období první ovulace, ještě před první menstruací.

 

 

Jsem velmi drobná – měřím 151 cm a vážím 47 kg. Nyní jsem ve 4. měsíci těhotenství a začínám teprve nyní pomalu nabírat na váze. Kolik bych měla celkově přibrat? Nevadí můj menší vzrůst při porodu?


Jsou ženy, které v těhotenství přibývají na váze rychleji nez očekávají a hůře se s přibývajícími kily vyrovnávají. Taktéž jsou i ženy, které mají problém opačný a prožívají nejistotu, zdali má jejich dítě dostatek živin pro svůj vývoj.
Za optimální se považuje celkový přírůstek hmotnosti přibližně od 8 do 14 kilogramů. Mohu vás uklidnit, že nejvíce se přibírá až v poslední třetině těhotenství a to až 0,5 kg za týden.
Pokud vaše těhotenství probíhá bez problémů, nebojte se, že by vaše miminko strádalo. Vezme si od vás to, co potřebuje. Jezte dál vyváženou, pestrou stravu a snažte se zbytečně nepřejídat. Také pravidelné preventivní užívání různých multivitaminů v těhotenství je zbytečné. Znám ženy, které v těhotenství příliš nepřibraly a přesto porodily děti s normální i vyšší porodní váhou. Na druhou stranu jsem se setkala i s těmi, které přibraly v těhotenství i 20-25 kg a jejich děti byly drobounké.
Co se týče vaší 2.otázky: ženy, které jsou menšího vzrůstu, mívají i všechny kosti, včetně pánve, rovnoměrně zmenšené. Dost často mívají i menší děti, takže porod může hladce proběhnout. Při větším plodu, kdy rozměry hlavičky mohou být větší než rozměry pánevních rovin, se porod ukončuje císařským řezem.

 

 

Manžel je silný kuřák. Až doposavad doma normálně kouřil. Mně to nikdy nevadilo, sama pocházím z rodiny, kde oba rodiče kouřili. Problém nastává až teď, kdy jsem těhotná. Kouř mi začal velmi vadit. Sama jsem nekuřák. Jak dalece zakouřené prostředí dítěti škodí?

 

Citlivost čichu na různé pachy patří k projevům těhotenství. Váš organismus se tak brání styku se škodlivými látkami, které mohou dítě ohrozit. Proto není divu, že vám zakouřené prostředí začalo konečně vadit. Tzv. pasivní kouření je stejně tak nebezpečné pro vás oba jako kdybyste kouřila vy sama. Je známé, že cigaretový kouř, který obsahuje vedle nikotinu i stovky dalších cizorodých škodlivých látek, vadí dítěti a může velmi ohrozit jeho vývoj jak před narozením, tak i po něm. Děti se rodí s nižší porodní váhou, po narození jsou více neklidné, trpí bolestmi bříška, jsou častěji nemocné a v rodinách kuřáků se častěji vyskytuje syndrom náhlého úmrtí novorozence či kojence.
Promluvte si s rodinnými příslušníky a zkuste kouření v bytě zakázat. Doufám, že budoucí tatínek si, kvůli dítěti i kvůli vám, lépe odvykne kouřit ve všech prostorách vašeho domova.

 

 

Kdy doporučujete po 1. dítěti nejdříve otěhotnět?

 

Kdy přivést na svět druhé či další dítě po předchozím porodu je závislé na několika okolnostech.
V prvé řadě záleží na přání a rozhodnutí rodičů, na zdravotním stavu obou partnerů, na způsobu vedení předchozího porodu, jeho prožitku a na celkové psychické i tělesné připravenosti ženy. Důležitou roli zde hrají i sociální podmínky rodiny a prožité dětství rodičů. Ženu v rozhodování velice ovlivňuje i skutečnost, zdali nalézá doma takové zázemí, které ji umožňuje věnovat se pravidelně jenom sama sobě a necítit určitou sociální izolaci.
S ohledem na ženu není vhodné otěhotnět prvních půl roku po porodu. V tomto období se organismus ženy stále ještě vyrovnává se zátěží, jakou bezpochybně těhotenství a porod je.
Dle psychologů, dítě si matku nárokuje přibližně do roku a půl. Je až s podivem, jak takto malé dítě umí být žárlivé na svého mladšího sourozence. Je třeba počítat s tím, že péče o dvě malinké děti je velmi náročná a pro matku může být vyčerpávající.
Dítě kolem třetího roku postupně objevuje svět i mimo mámu a tátu, začíná vyžadovat společnost ostatních dětí, pomalu se od maminky odpoutává, stává se samostatnějším. Tato doba se snad zdá být optimálnější pro porod dalšího dítěte. Věkový rozdíl dosud není veliký, děti k sobě mohou mít po fyzické i mentální stránce stále blízko. Ale jak jsem na začátku zmínila, je to velmi individuální.

 


Mám dvouměsíčního chlapečka. Zatím vždy spí ve velmi krátkých intervalech. Nestihnu si nic udělat a ani trochu odpočinout. V noci se často budí. Mohu ho nějak „naučit“ spát?


Potřeba spaní u dětí se různí. Některé děti, mluvíme o nich jako o „hodných dětech“ se nají a pak spinkají třeba i několik hodin. Jsou velmi klidné. Pak tu jsou však děti, které vyžadují opravdu časté kojení ve dne v noci, spějí v krátkých intervalech a to i v noci. To je i váš případ. Péče o tyto miminka je náročná a vyžaduje obrovskou trpělivost ze strany rodičů.
Příčin může být několik. Někdy samotná nervozita, nejistota a stres matky se přenáší na to malé, které je pak neklidné a plačtivé. Pokud vyloučíte jakýkoliv zdravotní problém u dítěte, doporučuji nejprve se zaměřit na kojení. Zdali pije od vás dostatečně dlouho a efektivně, má-li dostatek pomočených plen za den, jaký vzhled a jak častou má stoličku, kolik přibírá na váze a jak roste do délky. Kojení zkuste konzultovat s laktačním poradcem ve vašem okolí. Ze svého jídelníčku se pokuste vyřadit potraviny a nápoje, které mohou mít negativní vliv na malého, např. kořeněná, masitá jídla, čerstvé pečivo, nadýmavá zelenina a luštěniny, ovoce raději konzumujte bez slupky, omezte pití černého čaje a kávy, kofeinových a perlivých nápojů a též neředěných ovocných džusů.
Postupně se pokuste vytvářet váš pravidelný domácí režim, který pak budete zachovávat. Pravidelný a dostatečně dlouhý pobyt venku, spaní doma na jednom k tomu určeném místě, klid při kojení i usínání, teplota v místnosti kolem 19 – 22 C, rituál při večerním ukládání ke spánku – koupání, převlečení do nočního oblečení, kojení, uložení do postýlky –třeba s ukolébavkou je pro dítě velmi potřebné. Při usínání nechte svítit tlumené světlo, děti nerady usínají při úplné tmě.
Také doporučuji mít s malým častý a co možná nejtěsnější tělesný kontakt. Berte si ho často do náruče, může být i vysvlečený, přitáhněte mu ručky i nožky k tělu a pevně, ale láskyplně ho sevřete. Na noc ho klidně můžete zabalit pevněji do zavinovačky s ručičkami při těle. To dělávaly naše prababičky a opravdu to na neklidné miminka funguje. Děti se cítí bezpečněji a tolik se nebudí.
Pomáhají i masáže, které pravidelně např. po koupání zkuste zařadit mezi své rodinné rituály. Existují kurzy masáže kojenců, kde se můžete naučit nejen správnou techniku, ale i se dozvíte čím vším jsou pro dítě i vás užitečné.
Na závěr tedy malé shrnutí. Pokud je miminko neklidné a nemá jiný zdravotní problém, lékem je vytvoření určitého stále opakujícího režimu dne. Děti potřebují rytmus a mít jistotu, že ve stejnou dobu se budou dít stejné věci. A další rada zní, buďte s dětmi v častém tělesném kontaktu a přiměřeně ho stimulujte novými podněty, hračky v tomto věku děti moc nepotřebují, za to vaši náruč ano. Nebojte se, že si ho tím příliš rozmazlíte, pokud bude nasycena jeho potřeba bezpečí a jistoty, daleko snáze se mu bude od vás v dalším vývojovém stupni odpoutávat.

 

 

Jsem v 7. měsíci těhotenství, budu rodit podruhé a uvažuji o porodu do vody. Jsou u nás pracoviště, které tento způsob porodu umožňují?

 

Porod do vody je jedna z možností vedení porodu, kdy 2. doba porodní neboli vlastní narození miminka probíhá pod úrovní vodní hladiny.
Pracovišť, kde jsou na porodních sálech vany k dispozici je poměrně dost, ale využívají ji hlavně pro 1. dobu porodní. Pracovišť umožňujících i porod miminka do vody je už podstatně méně.
Pro rodící ženu může být účinek teplé vody, teplota by neměla přesáhnout 38 C, velmi příjemný. To platí zvláště v 1. době porodní, kdy se porodní cesty otevírají a žena několik hodin pociťuje zintenzivňující se děložní kontrakce. Pobyt ve vodě má příznivý účinek na cévní a svalový systém, snižuje bolestivost a psychické napětí rodící ženy. Zvyšuje též pohodlí rodičky.
Přímo naplánovat porod do vany není zcela možné. Jsou některá kritéria, která musí být ze strany matky, plodu i personálu splněna, aby byl porod pro ženu i dítě na prvním místě bezpečný. Také samy ženy si někdy nakonec pobyt ve vodě nezvolí, protože se v ní necítí dobře a nevydrží v ní.
Nejsem přesvědčená, že právě porod do vody je lepší než na suchu, ale plně respektuji přání ženy, která se pro tento způsob rozhoduje. Nebyla prokázaná škodlivost porodu do vody pro matku ani pro novorozence. Je zbytečné se k této metodě stavět odmítavě. Ale doporučuji vyhledat zařízení, které má pro tento způsob vedení porodu podmínky a dostatečné zkušenosti. U nás je známá např. porodnice ve Vrchlabí, ale jsou i jiné.

 

 

Má těhotenství a kojení negativní vliv na zvýšenou kazivost zubů? Co je pravdy na tom, že porodit dítě stojí ženu jeden zub?


Je pověrou, že za jedno dítě zaplatí žena jedním zkaženým zubem. Není potvrzeno, že by samo těhotenství či kojení natolik ovlivňovalo odmineralizování zubní tkáně, že by docházelo k jejím ztrátám.
Možné příčiny problémů se zuby v těhotenství jsou jiné. Především je to neznalost správné techniky čištění zubů, nepoužívání mezizubních kartáčků a dentálních vláken, neošetřené staré kazy a zanedbávání pravidelných preventivních kontrol.
V těhotenství by měly být aspoň dvě návštěvy u zubního lékaře, a to na samém začátku těhotenství a pak v jeho poslední třetině.
Zubní kaz je vlastně takovou malou infekcí zubu, které předchází narušení zubní skloviny jejím odmineralizováním. Nikoliv v důsledku potřeb rostoucího plodu, ale přítomností zubního povlaku, který je tvořen slinami, bakteriemi a zbytky potravy. Některé bakterie, rozkládající cukry, vytvářejí kyselinu, která právě pomáhá sklovinu narušit a následně dojde i k infekci, tedy ke vzniku zubního kazu.
V těhotenství mohou být časté problémy s dásněmi. Ty jsou díky vysoké hladině těhotenských hormonů – estrogenů měkké, zkypřelé a tudíž mají větší sklon ke krvácení, např. při čištění. Každé krvácení z dásní je potřeba raději včas řešit se stomatologem, který je zaměřen na léčbu parodontu.
Na závěr bych chtěla zdůraznit, že ačkoliv se nezdá být péče o zuby v těhotenství tolik důležitá, opak je pravdou. Nemocné zuby, dásně a další záněty v ústní dutině mohou negativně ovlivnit vývoj plodu a těhotenství i ohrozit.

 

 

Máme 5 týdenní holčičku. Zatím ji kojím, malá normálně přibírá na váze. Jelikož ji trápí větry a s tím bolesti bříška, dávám jí fenyklový čaj. Nevím ale jaké jí mám dát množství a jak často, je lepší před kojením nebo po kojení?

 

Tzv. břišní koliky jsou u dětí poměrně časté a trápí nejen děti, ale i rodiče. Často maminky obviňují své mateřské mléko a uvažují dokonce o podávání umělé výživy, což je chybou.
Je zajímavé, že břišními kolikami trpí hlavně kojenci v ekonomicky vyspělých státech, přírodní národy břišní koliky kojenců neznají, jsou více u dětí matek s vyšším vzděláním, ekonomicky stabilnějších, u dětí prvorozených a u chlapců. Možným vysvětlením je přílišná úzkostlivost maminek, nižší důvěra ve své tělo, stres a samozřejmě celkový životní styl.
Typický, pro břišní koliky, je jejich výskyt. Objevují se 2-3 týdny po narození a trvají do 3.-4. měsíce. Přicházejí poměrně v pravidelných intervalech během dne i v noci. Charakteristické je, že děti dobře pijí a přibývají na váze. Mohou mít častější, řidší stoličku, nazelenalé barvy. Děti nemají jiný zdravotní problém, který by signalizoval nějaké onemocnění.
Bolení bříška je často provázeno záchvaty pláče a dožadování se opětovného krátkého pití. Jelikož mateřské mléko v této době působí mírně projímavě, děti si dalším krátkým pitím pomáhají ve vyprazdňování. Některé děti jsou příliš krátce u prsu, vypijí pouze přední mléko, nebo maminka prsy zbytečně i při dostatku mléka střídá. Přední mléko je bohatší na mléčný cukr, který následnou plynatost zhoršuje.
Doporučuji nepodávat holčičce žádný čaj, tedy ani fenyklový. Raději ho pijete vy sama a to teplý vždy před kojením a při kojení. Fenyklový čaj můžete střídat s kmínovým. Pro změnu můžete do něj přidat i koprová semínka a listí z meduňky. Před kojením můžete zkusit 15 – 20 ml mléka odstříkat a pak malou nechat sát co nejdéle u tohoto prsu. Dožaduje-li se po krátké přestávce opětovného pití, nabídněte tentýž prs. Pokuste se, aby přestávky mezi kojeními nebyly příliš dlouhé, maximálně 3 hodiny přes den. Děti pak hlady hltají a spolykají více vzduchu. Nepodceňujte dostatečné odříhnutí po každém jídle, podržte si malou tak 10 – 15 minut ve vzpřímené poloze. Pomáhají i teplé suché obklady na bříško.

 

 

Slyšela jsem o využívání Alexandrovy techniky v těhotenství. V čem vlastně spočívá? Dá se jí někde naučit?



Alexandrova technika je určitou formou rehabilitace, která učí jakým způsobem se můžete zbavit některých zlozvyků a vyvarovat se stresových situací. Je to metoda, která učí správně se tzv. sebe-užívat a tak předcházet některým tělesným i psychickým obtížím, např. bolestí zad, krční páteře, hlavy nebo duševní podrážděnosti.
Jedná se tedy o určité cílené cviky, které vedou ke správnému držení těla při každodenních činnostech.
Alexandrova technika se používá i v době těhotenství na lepší překonávání normálních těhotenských obtíží a při porodu. S některými jejími prvky se můžete setkat v rámci předporodních příprav a při cvičení těhotných. Určitě existují i speciální kurzy Alexandrovy techniky, a to nejen pro období těhotenství. Bohužel nevím, zda jsou i na Příbramsku. Mohu vám pouze doporučit vyhledat kontakt na internetu či zakoupit dostupnou literaturu.

 

 

Proč se v porodnici nestříhají dětem nehtíky?

 

Jednou ze známek zralosti novorozence je, že nehtíky přesahují okraje nehtového lůžka. I když jsou tenké a velmi jemné, děti se jimi snadno, hlavně v obličeji, poraní.
Hlavním důvodem, proč se v porodnici nehtíčky novorozence nemají zkracovat je častější výskyt infekce nehtového lůžka, která v domácích podmínkách vzniká pouze zřídka.
Přesto i doma při prvním stříhání doporučuji držet se určitých zásad:
1. Je potřeba zakoupit nové nůžtičky(existují i speciální, dětské), které je dobré před prvním použití vyvařit ve vodě a to aspoň po dobu deseti minut.
2. Nůžtičky mají patřit pouze miminku, ostatní členové rodiny by je neměli používat.
3. Před stříháním se vyplatí každý nehtík dezinfikovat dětským lihem, který používáte i na ošetřování pupečníkové jizvy nebo potniček v oblasti pod plenkami.
4. Nehtíky zastřihávejte rovně, ne do obloučku.
5. Zastřihávejte pouze přerostlou část nehtíku. Zkuste pro to využít dobu, kdy miminko spí.

 

 

Máme čtyřtýdenní holčičku. Zpočátku jsem nenabízela dudlík, ale teď si malá začala cucat paleček a dudlík odmítá. Nerada bych, aby si na něj zvykla. Mohu jí proto nějak naučit na dudlík?


Mnohé děti potřebují sání pro pocit klidu a spokojenosti. Je třeba se naučit rozlišovat, kdy mají miminka hlad, žízeň a kdy si častějším dožadováním sání z prsu potřebují zvýšit tvorbu mléka. To je typické pro období kolem třech a šesti týdnů po narození, kolem třetího a šestého měsíce. Občas je opravdu těžké rozeznat, kdy miminka chtějí dumlat kvůli uklidnění, kvůli potřebě být s maminkou v častém tělesném kontaktu a kdy mléko zrovna potřebují.
Určitě jste neudělala chybu, když jste v prvních týdnech dudlík malé nenabídla. Malá si zafixovala techniku sání z prsu a nebyla zbytečně matena sáním z šidítka.
Oprávněně se můžete obávat jednoho ze zlozvyků u dětí, a to je cucání prstů. Má totiž např. větší negativní vliv na růst zubů a odnaučování je daleko těžší. Asi polovina dětí si palec cucá do věku 3-4 let a některé i déle.
Pravdou je, že kojené děti mají někdy problém dudlík přijmout a naučit se ho dumlat. V prvních 3-4 týdnech je lepší se dudlíku vyhnout a nabídnout k dumlání raději váš umytý prst s krátkými nehty. Do pusinky se vkládá měkkým bříškem otočeným k patru miminka. Po tomto období se bez obav můžete pokusit šidítko nabízet.
Ale jak, ve vašem případě? Pokud si malá začne cucat paleček, nabídněte jí nejprve prs ke kojení. Nebojte se, že si zvykne a vy jí tím rozmazlíte. Pokud vás po chvíli odmítne a znovu se bude pokoušet o cucání palečku, přidržet si ji ještě chvíli u sebe a teplým prstem se pokuste jemně kroužit kolem jejích úst, následně jí nabídněte dudlík. Tvar dudlíku chce vyzkoušet, klidně začněte tím nejmenším, měkoučkým, s baňatou savičkou. Chce to opět trpělivost. Jakmile se vám den ustálí a malá bude mít vytvořen svůj rytmus spaní a bdění, nabízejte dudlík pouze při usínání. Ještě jedna rada našich prababiček. Ty dětem dávaly oblečení s delšími rukávy, nebo dokonce okraje rukávů i z tohoto důvodu k sobě sešívaly. Můžete vyzkoušet i slabounké rukavičky, které dětem doma nevadí.

 

 

Zajímalo by mě, zdali se i dvojčátka dají kojit dlouhodobě. Jsem v 6. měsíci těhotenství. Mám se už nyní nějak zvlášť připravovat?

 

Jelikož v současné době přibývá vícečetných těhotenstvích, jsou zkušenosti s kojením daleko větší. Kojení dvojčat je dnes běžné. Jen je zpočátku velmi nutná pomoc. Říká se, že k péči o dvojčátka je třeba jedné matky, dvou prsů a čtyř rukou.
Ideální je kojit děti současně, což je časově výhodné pro maminku a hlavně vhodnější pro tvorbu a uvolňování mléka. Při společném kojení je totiž stimulace udržovacích hormonů pro laktaci intenzivnější, což je pro dlouhodobé kojení potřebné.Obě děti by se měly přiložit k prvnímu kojení co nejdříve po porodu a to v poloze, která bude pro vás co nejpohodlnější. Bude též zapotřebí více polštářků na podložení dětí, aby byly ve správné poloze. Vhodné bude, pokud bude mít každé dítě „svůj“ prs. Tvrdí se, že pokud je mezi dětmi váhový rozdíl, produkuje prs menšího dítěte mléko s vyšším obsahem bílkovin a tak svého sourozence rychleji dohání. Nezapomeňme, že tvorba mléka je závislá na jeho odběru. Čím více a častěji se prsy vyprazdňují, tím více se mléka tvoří. A kojení dvojčátek je toho důkazem. Proto je lze též kojit dlouhodobě. Kdyby se přesto nepodařilo kojit je plně prvních šest měsíců, vězme, že každý týden kojení je pro ně obrovským přínosem.
Nějak zvlášť nebo víc, než maminky s jedním dítětem, se připravovat nemusíte. Nechte si zkontrolovat stav vašich prsů, hlavně bradavek jestli nebude potřeba používat několik týdnů před porodem speciální formovače, které pomáhají vytvarovat dvorec s bradavkou tak, aby se děti dokázaly snadněji přisát. Zbytečně dvorce nemydlete mýdlem a nemažte žádnými krémy. Pokud jsou bradavku ploché, existují speciální hmaty na jejich uvolňování. Masírování a jejich dráždění nepomohou, spíše uškodí. Po porodu je třeba počítat s tím, že nároky na vyváženou stravu a pitný režim budou zhruba dvojnásobné. Dá se též očekávat, že hlavně zpočátku bude péče o dvojčátka náročná a proto pomoc ostatních členů bude velmi potřebná.

 

 

Má sestra se narodila s mentálním postižením. S partnerem bychom si přáli mít miminko. Může být toto postižení dědičné? Lze ho odhalit už v těhotenství?

  

Již nyní, před těhotenstvím, můžete učinit některé kroky, které vám pomohou objasnit, zdali je postižení v případě vaší sestry dědičné. Váš gynekolog vám doporučí možnou konzultaci na genetickém pracovišti.
V těhotenské poradně, kterou budete jednou navštěvovat s vámi lékař či porodní asistentka podrobně vyplní tzv. rodinnou anamnézu, ve které se vás budou konkrétně ptát na některá závažná onemocnění vyskytujících se hlavně u vašich či partnerových prarodičů, rodičů a sourozenců.
Postižení u vaší sestry nemusí být ještě dědičné, může mít i jinou souvislost, ale to posoudí lékař, který se vaším problémem podrobně seznámí.
V průběhu těhotenství se provádí řada vyšetřeních, které mají napomoct odhalit vážné odchylky ve vývoji plodu. Některá vyšetření se provádějí všem těhotným, např. ultrazvukové vyšetření či odběr krve na tzv. triple test v 16 týdnu gravidity, jiná vyšetření se provádějí až z určité indikace matky nebo plodu, jedná se hlavně o opakované podrobné ultrazvukové vyšetření na specializovaných pracovištích, vyšetření obou partnerů v genetických poradnách či odběr plodové vody.

 

 

První dítě se narodilo předčasně. Jelikož bylo převezeno do Prahy na odborné pracoviště a já zůstala první dny v porodnici bez něho, nekojila jsem a velmi brzy tvorba mléka ustala. Teď čekáme druhé miminko a opět začínám mít problémy. Lze kojit i předčasně narozené děti?


Tvorbu mléka lze u žen, které porodí předčasně podpořit a stojí za to se pokusit laktaci udržet co nejdéle. Děti předčasně narozené velmi potřebují být živeny mateřským mlékem, z banky mateřského mléka, které ovšem prochází pasterizací, nebo nejoptimálnější je krmit mlékem své matky. Toto mléko má totiž až dvojnásobně vyšší obsah bílkovin, obsahuje více hormonů a imunitních látek a dalších složek, které jsou pro dítě nenahraditelné.
Je snaha, aby žena ohrožená předčasným porodem, byla včas převezena do tzv. perinatologického centra, kde je zajištěna péče o nezralé děti a přitom nedojde k jejich oddělení. I když je žena touto situací velmi stresovaná, mléčná žláza nemusí být dostatečně připravená na tvorbu mléka a děti se mnohdy nemohou nebo nedokáží přisát, je třeba usilovat o rozvinutí dostatečné tvorby mateřského mléka. Porodem placenty je laktace zahájena po stránce hormonální. Pak je třeba co nejdříve po porodu začít bradavky pravidelně stimulovat a to nejlépe každé 2 – 3 hodiny přes den a v noci aspoň dvakrát. Doporučuje se stimulaci neboli snahu o odstříkávání mléka provádět po dobu aspoň 30 minut. Stimulace se provádí ručně nebo pomocí elektrické odsávačky, která je účinnější ( lze ji zakoupit nebo si ji půjčit). Pístové, mechanické odsávačky nejsou vhodné, mohou způsobit bolestivý otok dvorce a tak znemožnit případné možné sání dítěte. Pokud je dítě ve stabilizovaném stavu, váhově má přes 1 500 g, což odpovídá délce těhotenství po 32. týdnu, může být sání z prsu úspěšné aspoň na několik minut. Následně se dokrmuje sondou nebo nějakou alternativní metodou, nejlépe opět mlékem vlastní maminky.
V případě, že se dítě učí sát z prsu, doporučuje se poloha tzv. tanečníka nebo poloha vzpřímená. V těchto polohách je menší možnost, že by bradavka vyklouzávala dítěti z úst.

 

 

Naše první dítě se narodilo císařským řezem, protože bylo otočené zadečkem dolů. Teď jsou mu 2 roky a čekáme narození druhého dítěte. Mohu porodit spontánně, i když je to docela po krátké době?

 

Předchozí císařský řez není samotným důvodem k ukončení následujícího těhotenství rovněž operativním způsobem. Pokud se jizva hojila bez komplikací, toto těhotenství probíhá normálně, plod je v optimální poloze a při samotném porodu nenastanou jiné potíže, není důvod proč byste nemohla rodit přirozenou cestou. Pouze budete více sledována hlavně v poslední třetině těhotenství a rovněž při porodu se bere ohled na dřívější poranění děložní stěny.
Na jakékoliv pobolívání v podbřišku či v místě jizvy je třeba upozornit svého ošetřujícího lékaře, jak v těhotenství, tak i při samotném porodu.

 


Je správné chodit s miminky ven i v mrazivém období a na jak dlouho doporučujete? Ošetřuje se nějak specielně pleť na obličeji? Mám 5 měsíčního chlapečka.


S malými dětmi, zvláště pokud jsou ještě v kočárku se nedoporučuje pobyt venku pokud je teplota nižší než mínus pět stupňů, je inverzní ráz počasí nebo silný vítr. Pokud je teplota kolem nuly, lze s kočárkem na krátkou dobu vyrazit, závisí však na větru a jestli svítí sluníčko. Vítr velmi ochlazuje ačkoliv teplota není zas tak nízká. Pozor na odpolední spaní miminek někde na balkonu či verandě. Děti neudrží svou optimální tělesnou teplotu, rychle se podchladí. Pokud už dítě chodí a potřebujeme s ním rychle někam přejet ještě v kočárku, doporučuji i takovéto dítě ještě přikrývat, vytvoří si tak pod teplou přikrývkou své příznivé mikroklima a není tolik podchlazením ohroženo. Dost často nyní vídám děti dvouleté i tříleté, které se na sportovních kočárcích krčí jen v zimním oblečení.
Pokud jde o pleť, jsem názoru, že miminka schovaná v kočárku mazat nemusíme. Pokud dítě už sedí či chodí a je vystaveno i větru, pleť ošetřujeme vhodnými dětskými krémy určenými pro zimu. Pozor na pobyt na horách, tam je třeba mazat děti i krémem s ochranným slunečním faktorem.

 

Od jakého věku se začíná s dětmi plavat, je přínosné chodit s kojenci do kurzu plavání?


Plavání s kojenci přináší mnoho výhod jak pro ty zcela zdravé tak i pro ty, které mají nějaký zdravotní handicap. Pohyb ve vodě má příznivý vliv na celkový psychomotorický vývoj dítěte, postupné otužování vede k menší náchylnosti vůči běžným infekčním onemocněním, dětem se pobyt ve vodě líbí, jsou pak spokojenější, lépe jí, získávají potřebné zdatnosti jako např. instinktivní zadržení dechu při potopení hlavy, což se jim může velmi hodit. Myslím, že je to užitečně strávený čas, kdy se opravdu můžete věnovat sami sobě navzájem, naučit se různým hrám, říkankám, písničkám nebo navázat nová přátelství s ostatními rodiči.
Do kurzu plavání se můžete přihlásit prakticky kdykoliv. Instruktoři vám určitě poradí jak se s dítkem předem připravit, jak překonat eventuelní počáteční nesnáze. Je dobré se informovat o podmínkách plaveckého kurzu, o hygienických opatřeních, o kvalitě vody a její teplotě. Důležitá také je informace o tom, zda je tento bazén vyhraněn pro plavání těch nejmenších dětí.
Pokud chcete začít od nejútlejšího věku, praxe je taková, že do přibližně 3 měsíců věku dítěte chodí instruktorka k vám domů a individuálně vás vede jak s dítětem při koupání postupovat, aby se vody nebálo. Pomalu a postupně se snižuje její teplota. Pak od 3 měsíců do přibližně půl roku rodiče dochází s kojenci do zařízení, kde kurzy probíhají, ale takto malinké děti ještě tráví čas ve speciálních vanách, kde je minimálně nebo vůbec ne chemicky ošetřená voda a je samozřejmě stále ještě teplejší než pak v bazénu. Teprve potom děti s rodiči chodí do bazénu. Samozřejmě, že v tomto věku se nejedná o výcvik plavání, na to potřebuje dítě motoricky dozrát do určitého věku, ale pomocí různých her se učí nebát zadržet dech a potopit se i spolu s rodičem. Jsou to nádherné okamžiky pro oba. I ze své zkušenosti vám tyto kurzy doporučuji.

 


Suplementor? Co to je, kde takovou pomůcku na kojení lze získat?

 

Suplementor je taková speciální pomůcka, která pomáhá při obnově nebo zvýšení tvorby mateřského mléka, nebo pro ty maminky, jimž se mléko tvoří malinko a dítě se učí sát z prsu, např. u nedonošených dětí.
Jedná se vlastně o nádobku, která je naplněna odstříkaným mateřským mlékem a žena ji má zavěšenou na krku. Z této nádobky vedou dvě tenké cévky, které odvádějí mléko z nádobky a jsou připevněné k bradavce. Dítě se normálně přikládá ke kojení k prsu. Mléko pak dostává cévkou z této zavěšené nádobky a současně saním z prsu. Suplementor lze sehnat objednáním např. v prodejnách zdravotnických potřeb, v centrech laktační pomoci nebo přímo od dodavatele pomůcek na kojení.

 

 

Jaký je váš názor na společné koupání kojence s rodiči ve vaně?

 

Společné koupání s dítětem může být příjemné zpestření večerního rituálu před spaním. Dítko to určitě radostně ocení, protože pokud budete společně ve vaně, rychle zjistí, že si spolu budete hlavně hrát.
I v domácím prostředí by měla být dodržena základní hygienická opatření. Tzn. nekoupat se s takto malým dítětem pokud jste sami nemytí, je lepší se před napuštěním vany osprchovat a umýt. Měli byste být naprosto zdraví, bez jakýchkoliv infekčních ložisek v těle a samozřejmě na kůži. A od kdy se s dítětem koupat? Raději bych počkala až do kojeneckého věku, tj. od 3. měsíce po narození.
Ještě doporučuji se předem domluvit s partnerem, aby v koupelně byl s vámi a mohl vám být k ruce. Bude to tak pro vás všechny bezpečnější a společně si tyto radostné chvíle více užijete.

 


Dcera je těhotná. Se zájmem čtu vaše rady maminkám. Zmiňovala jste se o „záchranných lanech“ při porodu. Na nic takového si nepamatuji. Můžete napsat o nich pár řádek?

Výraz „záchranná lana“ jsem použila v souvislosti s prožíváním bolesti při porodu. O významu této bolesti jsem už psala. Zmínila jsem se, že vnímání bolesti nás vede k vyhledávání pomoci. Porodní bolest má určitý smysl a dá se rozeznat, kdy s ní žena dokáže spolupracovat, kdy už se pro ní stává obrovskou zátěží, nebo dokonce, kdy už se jedná o bolest, která s normálně probíhajícím porodem nemá moc co společného. Pak přichází pomoc zvenčí. Takovým „záchranným lanem“ může být např. podání epidurální anestezie, která velmi efektivně bolest zmírní, aplikace určitých léků, které též mohou bolestivost snížit nebo porod uspíšit. Takovým „záchranným lanem“ může být i rychlé ukončení porodu v případě známek ohrožení ženy nebo plodu – např. císařský řez.

 


Jsem těhotná a mám daleko častější pocit hladu. O kolik zhruba větší porci mohu sníst (popř. kolik kalorií). Mám obavy, abych nepřibrala jako moje matka, které po dětech už nadbytečná kila zůstala.

 

Nevím sice kolik nyní vážíte a měříte, jaké máte zvyklosti ohledně výživy, jaký máte životní styl, ale věřte, že pokud netrpíte žádnou chorobou, která má vliv na váš metabolimus, závisí jen a jen na vás jakou optimální váhu si budete udržovat. Mateřství není výmluvou. V těhotenství je optimální hmotnostní přírůstek 8 – 14 kg. Pokud budete kojit, přibližně do půl roku po porodu byste se měla vrátit na svou původní váhu jako před otěhotněním a to bez jakékoliv redukční diety.
Nesnažte se omezovat v jídle ze strachu před nabíráním kil. Redukční diety v těhotenství mohou vyvolat předčasný porod. Naopak přejídání se a přijímání vysokokalorické stravy vede k obezitě, těhotenské cukrovce a k jiným komplikacím. Chcete-li uvést kalorické hodnoty, tak denně by vaše strava měla mít obsah přibližně 2400 až 2800 kcal. Ale málo kdo z nás počítá přesně kolik kalorií denně ve stravě přijímá. Doporučuji, aby vaše strava v tomto období byla lehce stravitelná, rozložená do 5 jídel. Určitě víte, že jídlo z plechovky nebo fast-food nemá takřka žádnou výživovou hodnotu, zato energeticky je velmi bohaté. Snažte se o pravidelný, denní příjem ovoce, zeleniny, který zajišťuje dostatečný přísun vitamínů, minerálů a vlákniny. Nezapomínejte na mléčné výrobky nebo jejich náhražky kvůli bílkovinám a vápníku. Jídla bohatá na jednoduché cukry je lepší omezit na minimum. Zato škroby, které jsou obsaženy v těstovinách, bramborách rýži a ostatních obilovinách zařaďte do jídelníčku častěji. Užívat preventivně multivitaminové preparáty není potřeba. Snažte se dostatečně pít, aspoň 2 litry denně.Pokud budete jíst lehkou, vyváženou stravu, nebojte se větší porce. Jsem názoru, že těhotenství je dobou, kdy můžete lépe vnímat a pozorovat potřeby svého organismu. Pokud cítíte častější nutkání k jídlu, vyhovte si, korigujte ovšem co a v jakém množství jíte v závislosti na přibírání na váze. Rozhodně neplatí pravidlo, že musíte jíst za dva – tudíž dvojnásobné množství porce.

 

 

Je vhodné a přípustné, aby se malinké děti uspávaly v kočárku tím, že se s kočárkem příliš houpe i hází? Křičící dítě sice po chvíli takového „uspávání“ usne, ale nemá to škodlivý vliv na jeho páteř či psychiku?

 

Děti, a to nejen ty malé, mají rády houpání, konejšení a to i v kočárku. Často se zklidní i jízdou v autě. Zcela podvědomě, když my dospělí držíme dítě na rukách, tak s ním houpeme, když držíme opěradlo kočárku, tak s ním taktéž máme tendenci houpat. Nedávno jsem byla v nákupním centru a můj pohled upoutala mladá maminka, která vložila své spící miminko do prázdného nákupního vozíku a snažila s ním houpat, samozřejmě že to nejde, tak aspoň s vozíkem vrtkala ze stranu na stranu. Je to úsměvné, ale k houpání dítěte nás to svádí. Pokud děti nejsou tímto pohybem přesyceny tak ho vítají.
Děti opravdu houpání potřebují. Určitě jim to ve vývoji nevadí, pokud cítí láskyplné zacházení a bezpečí. Celý nitroděložní život byly zvyklé na pohyb. Devět měsíců strávily v měkké děloze a tím jak se maminka pohybovala, ony byly jakoby konejšeny. Reagovaly na vnější podněty, stačilo prudký pohyb matky, dlouhodobý její klid a už začaly reagovat prudšími pohyby, aby se stav změnil. Děti jsou prostě na houpání zvyklé a vyžadují ho. Cítí už bezpečí a pohodu.
Prudké houpání kočárkem, jako bychom přejížděli železniční koleje, určitě správné není. Spíše to vypovídá o stresu, nervozitě a až agresivním chování rodičů, kteří sebe v té chvíli nezvládají. Děti mají usínat v klidu, je lepší se s kočárkem chvíli projít nežli s ním houpat na místě. Přílišné houpání dětí je vyprovokované zvyšujícím se křikem dítěte, ale to nevyřeší již vzniklou reakci miminka.

Radím, konejšete své děti, mazlete se s nimi co nejčastěji, houpejte je, objímejte je. Nebojte se, že je tak rozmazlíte, ale nelekejte je prudkými pohyby. Izolace, jednotvárnost dnů na mateřské dovolené může přinášet i určité agresivní chování rodičů. Maminky i tatínkové potřebují občas v péči o děti vystřídat.
Stejně jako vy, prarodiče potřebujete být se svými vnoučaty, i děti potřebují vedle mámy a táty vás pro svůj zdravý psychický vývoj.

 


Jsem ve 32. týdnu těhotenství a budu rodit poprvé. Mám zájem o vyšetření bradavek, abych tak předešla případným problémům při kojení. V prenatální poradně tomu nikdo nevěnuje pozornost. Kam se mohu obrátit?


Prsa by vám měl vyšetřit váš gynekolog. Pokud zjistí, že bradavky jsou ploché nebo vpáčené, měla byste aspoň osm týdnů před porodem, lépe od 6. měsíce používat speciální pomůcku, která se vkládá do podprsenky a nosí se i několik hodin denně. Jedná se o tzv. formovače, které lze zakoupit. Pokud vám váš gynekolog neporadí, zkuste se obrátit na některou z laktačních poradkyň ve vašeho okolí. Jejich seznam najdete i na www.kojení.cz.

 

 

Jsem 2 týdny po porodu. Již v porodnici jsem měla velmi bolestivě nalité prsy se zatvrdlými místy hlavně v bočních partiích. Prsy musím odstříkávat, ale moc to nepomáhá.


Ve vašem případě se jedná o městnání (retenci) mateřského mléka. Tuhá, bolestivá místa se tvoří hlavně ve spodní části prsu pod bradavkou a v podpaždí. Příčin je několik. Např. ucpaný mlékovod při častém střídání prsů při jednom kojení, což způsobuje nedostatečné vyprázdnění prsu, nevhodná podprsenka, která svými okraji(kostice) stlačuje tkáň mléčné žlázy, chybné přikládání a tudíž nedostatečné sání miminka.
Před kojením zkuste prsy prohřát teplými vlhkými obklady a tuhá místa v prsech jemně, ale důkladně promasírovat. Masáž se provádí směrem od hrudníku k bradavce. Můžete použít i speciální oleje, které jsou určeny k masáži prsů při kojení. Mezi kojeními naopak přikládejte studené obklady, velmi osvědčený je obklad ze studeného měkkého tvarohu, který vložíte např. do bavlněné plenky, či kapesníku a přiložíte na tuhé místo. Zkuste také omezit živočišné tuky, zvýšit příjem vitaminu C. Doporučuje se při těchto problémech užívat tak jednu lžíci denně tekutého lecitinu. Dost často po období retence mléka dochází k poklesu tvorby mateřského mléka. Je to přechodná záležitost, která se během 2-3 dnů opět upraví.

 

 

Je lepší v těhotenství cvičit denně, nebo stačí intenzivněji až za delší dobu?


Těhotenství je jiný fyziologický stav ženy a přirozený pohyb mu prospívá nejvíce. Nejedná se o nemoc, není zapotřebí s pohybovými aktivitami skončit, kvůli ještě nenarozenému dítěti. Jen je třeba fyzickou zátěž upravit tak, by jste se cítila při i po ní dobře, pohyb vás nevyčerpával a těhotenství nějak neohrožoval.
Je výborné chodit jedenkrát týdně na cvičení pro těhotné ženy. Naučíte se jednotlivým cvikům, které pomáhají překonávat běžné těhotenské obtíže, různá dechová cvičení a zdokonalíte se v relaxaci, která je spojená se svalovým uvolněním, což je pro porod velmi důležité. Další výhodou je i pravidelná setkávání s ostatními ženami, které jsou s vámi na „jedné lodi“.
Některé cviky doporučuji zařadit do každodenního života. Jedná se např. o dechová cvičení, o protahování a uvolňování svalů na dolních končetinách, což působí preventivně proti otokům a křečovým žilám, o uvolňování v oblasti pánve, bederní páteře, o posilování svalstva dna pánevního.
Takže, je lepší nezapomínat na aktivní pohyb každý den. Jedenkrát nebo dvakrát týdně se věnovat pohybu intenzivnější formou. Přiměřeně dlouhé procházky či plavání vám tělesnou kondici také pomohou udržet a budete se cítit příjemně.

 


Slyšela jsem, že kojení má vliv dokonce na inteligenci dítěte. Je to pravda?


Je to pravda. Výzkumy z několika posledních let potvrzují, že čím déle jsou děti kojeny, tím jsou „chytřejší“. Nabízí se několik vysvětlení. Jedním z nich je, že mateřské mléko obsahuje některé esenciální mastné kyseliny, které v umělé mléčné výživě nejsou, protože je kravské mléko nemá. Tyto látky mají pozitivní vliv na vývoj nervových buněk v mozku. Dalším možným vysvětlením je, že vztah matky a dítěte je díky kojení a intenzivnímu tělesnému kontaktu prohlubován a že tento kontakt může inteligenci též pozitivně ovlivnit. Také je domněnka, že to jak dlouho matka kojí, je indikátorem zájmu, času a energie, který je matka ochotna dítěti obětovat.
Hlavně dlouhodobé kojení, dle výzkumů má vliv na rozvoj poznávacích schopností. Studie neprokázaly souvislost délky kojení s tempem motorického vývoje dětí, ale jednoznačně s rozvojem jeho poznávacích funkcí.

Provozovatel webu, Lucie Profotová, se sídlem Petra Fastra 1554, Říčany 25101, IČ: 48699993, jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím